Дан словенске писмености посвећен светој браћи равноапостолним Кирилу и Методију традиционално сваког 24. маја обележавају наставници и студенти Филолошко-уметничког факултета на Универзитету у Крагујевцу. И прошлог петка у Унивезитетској галерији је изведен програм на коме су по први пут учествовали и гости из иностранства, студенти на размени из Пољске и Бугарске.
Имали сте прилике да чујете гошћу из Пољске, студенткињу Агату Бјелецку која је рецитовала стихове нобеловке Виславе Шимборске из песме „Ништа двапут”, а у прилогу који следи послушајте изјаве проф. др Часлава Николића са ФИЛУМА који је одржао уводно слово и асистената овог факултета Александре Матић и Ђорђа Радовановића који су излагали на теме „Хлеб у словенској имагинацији” и „Достојевски и словенство”.
У уметничком делу програма наступили су студенти ФИЛУМА Маја Павковић са аријом „Мими” из Пучинијеве опере „Боеми” и Никола Шаркочевић на хармоници са „Токатом” Зорана Божанића, које такође имате прилике да чујете у току прилога.