Најстарија школа у Шумадији, Основна школа „Прота Стеван Поповић” у Чумићу, добитник је Светосавске награде за 2018. годину коју је доделило Министарство просвете науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије.
Светосавска награда додељује се за изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређењу образовно-васпитне праксе и развоју научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања.
Не само о самој Светосавској награди (а, ова школе је добила и „Сретењску”) него и о днашњој ситуацији у њој, образовном туризму, школском вашару, фестивалу науке и међународној сарадњи разговарамо са Александом Јовановићем, директором школе у Чумићу. О историјату школе, Чумића и читавог овог краја, као и о етно пројекту „Протино село” казује нам наставник ликовне културе Стеван Максимовић, члан школског Одбора, запослен већ пуних 36 година у овом колективу и пасионирани проучавалац локалне историје.
Преношење аутентичне протине куће-школе објекта из друге половине 18. века изискивало је велику стручност али и не мала материјална средства. Највећа донаторка у овом подухвату била је госпођа Јела Балфанз, рођена Чумићанка која је деценијама радила у Немачкој и није жалила средства да се одужи свом завичају.
Избор музике у данашњој емисији „Неимари” урадила је наша сарадница Наталија Маринковић.