Од новембра прошле године, говори се о реформи богословског образовања у Србији. То је тема која је повезана и са Епархијом шумадијском зато што је Епархија шумадијска једна од оних у чијем средишту, граду Крагујевцу, функционише једна од богословија Српске православне цркве – Богословија Свети Јован Златоусти.
Српска православна црква има осам средњих стручних богословских школа, од којих је пет на територији Србије, укључујући и Косово, док су три на територији Региона. То су богословије у Сремским Карловцима, Београду, Нишу, Крагујевцу, Призрену, као и у манастиру Крка, на Цетињу и у Фочи.
Важност реформи више у устројству богословских школа, него самог богословског образовања актуелизовале су и најаве да ће ускоро на територији целе Србије бити организована национална матура. Да ђаци Богословија не би били искључени из националне матуре, морају некако да буду део државног система образовања. Али какав део. Управо је то једна од тема којој ћемо посветити нашу данашњу емисију. Аутор емисије је Гордана Јоцић, а њени гости саговорници су протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, ректор Богословије „Свети Јован Златоусти“, протојереј Небојша Ракић, професор у крагујевачкој богословији и два ученика ове школе Александар Бојанић и Милан Јеличић. На почетку и на крају емисије слушаћете и појање ученика Богословије „Свети Јован Златоусти“ из Крагујевца.