Поводом чланка “Самољубље Божијег слуге, Владика исковао себе на златнику”, објављеном у новинама “Блиц” 5. јуна, Епархија шумадијска огласила се саопштењем за јавност у којем каже да су у поменутом тексту, који је потписала Жељка Јевтић, изнете грубе, тенденциозне и злонамерне тврдње са очитом намером да се углед Епископа шумадијског Господина Јована уруши, или бар доведе у питање.

У Епархији истичу да су и кеса и медаљон са ликом владике Јована штампани

поводом четрдесетогодишњице од рукоположења у свештенички чин, двадесетогодишњице његове архијерејске службе и десетогодишњице од како је на трону Епископа шумадијских, 2012. године и да су део пратеће амбалаже „Споменице“ коју је свештенство Епархије даривало свом Епископу за ове јубилеје, а он доцније својим пријатељима, и пријатељима Цркве, а не самостални производ у функцији владикиног себељубља. Медаљон, није златник већ је изливен од месинга, док је само мањи број ових медаљона пресвучен декоративном позлатом.

У Саопштењу Епархије шумадијске истиче се да издавање оваквих споменица и медаљона није никакав изузетак у православним црквама разних земаља као и да је Епархија шумадијска такође издала и “Зборник радова” посвећен другом Епископу шумадијском Сави Вуковићу, а у изради је и монографија посвећена првом Епископу шумадијском Валеријану Стефановићу. Опширније саопштење може се наћи на сајту Епархије као и на сајту СПЦ.