Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА- Потписан први колективни уговор за запослене у компанији Wacker Neuson

Компанија Wacker Neuson Крагујевац и Самостални синдикат металаца Србије „Wacker Neuson“ потписали су данас у новоизграђеном простору фабрике први колективни уговор на три године, а који почиње да важи 1. јануара 2023. године.

Колективни уговор су у присуству државног секретара Миомира Ђорђевића, државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Радомира Ерића члана Градског већа за привреду, Зорана Марковића председника Самосталног синдиката металаца Србије и запослених, потписали директори компаније Wacker Neuson Драган Лукић и Бранко Илић и председник Синдикалне организације ССМС Wacker Neuson Марко Минић.

Запосленима су колективним уговором регулисани годишњи одмори, плаћена одсуства али и повећање примања кроз топли оброк и регрес, рекао је Минић и додао да су дефинисана и друга права којима се запосленима гарантује стабилност у компанији. Он је казао да је ово први колективни уговор који се потписује после 15 година колико Wacker Neuson послује у Крагујевцу и изразио наду да неће бити и последњи.

Више на тему овог уговора и амбицијама фирме за даље пословање говорили смо са Јованом Мићуновић Николић из сектора за људске ресурсе фирме Wacker Neuson:

ГОСТОПРИМНИЦА- Пројекат Центра за самостални живот укључује 75 особа са инвалидитетом

Пројекат ”Оснаживање и квалитетна инклузија кроз помоћ, информисање и подршку самосталном животу у локалној заједници” за циљ има повећање квалитета и видљивости услуга социјалне заштите које се пружају особама са инвалидитетом на локалном нивоу посебно у ванредним ситуацијама, рекла је др Милена Стојановић, председница Центра за самостални живот ОСИ на презентацији почетка реализације пројекта који се реализује у оквиру Програма Европске уније за локални развој – ЕУ ПРО Плус, спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији, уз финансијску подршку Европске уније, а у Крагујевцу реализује Центар за самостални живот ОСИ у партнерству са Центром за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ и Центром за породични смештај и усвојење. Специфични циљеви, казала је др Стојановић јесу пилотирање услуге предах хранитељство у циљу збрињавања деце са сметњама у развоју и младих са инвалидитетом, затим унапређење подршке помоћ у кући и обезбеђивање подршке мобилног тима за одрасле и старе ОСИ, оснаживање младих ОСИ за самосталан живот у локалној заједници:

ГОСТОПРИМНИЦА- КЊИЖЕВНИ ПОРТРЕТ ЂОРЂА НЕШИЋА

У галеријском простору НБ „Вук Караџић“, у петак, 02.12.2022. са почетком у 18 сати представљен је књижевни портрет писца Ђорђа Нешића и његов стваралачки рад. О делу господина Нешића говорили су аутор, књижевник Мирко Демић а прочитан је и текст Александра Лаковића, писца и књижевног критичара. Говорници су се осврнули на поетско дело вишеструко награђиваног песника познатог како код нас тако и у иностранству, говорећи о његовој последњој збирци песама „Струне“ и о ранијем песничком и есејистичком раду. Том приликом незаобилазна је била и тема рада господина Нешића у Даљу, родној кући Милутина Миланковића. Вече је музичким програмом употпунио драмски уметник Саша Пилиповић. Преносимо Вам аудиозапис вечери:

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – Црквени дневник за 6.12.2022.год.

У данашњем црквеном дневнику слушаћете:

– СПЦ данас слави Светог Амфилохија, епископа Иконијског
– На празник Светог апостола Филимона Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром
– Мирослављево јеванђеље пред београдском публиком

ГОСТОПРИМНИЦА – Седми фестивал дечијих еколошких представа „Црвено, Позор(иште), Зелено“

Представа „Заједно можемо све“ предшколске установе „Петар Пан“ победник је у категорији предшколских установа, док је Основна школа „Мирко Јовановић“ са предством „Алиса на поселу“ победник у категорији основних школа- нижи разреди, на Седмом фестивалу дечијих еколошких представа који је у суботу и недељу организован у Крагујевцу у организацији Центра за еколошко образовање и одрживи развој. У наставку слушамо како су се на отварању Фестивала публици обратили Драган Маринковић испред градских органа за заштиту животне средине, Радмила Арсић, промотер Техничке школе у којој је одржан Фестивал, и Милан Габарић руководилац ЦЕООР-а.

ГОСТОПРИМНИЦА – Предавање „Холокауст и уметност“ у Студентском културном центру

У Студентском културном центру у Крагујевцу биће одржано предавање „Холокауст и уметности“. О уметничким делима која су настала током холокауста, темама које су заокупљале заточенике концентрационих логора и техникама које су ови ствараоци користили, разговарамо са др Јеленом Ердељан, професор Филозофског факултета у Београду.

ГОСТОПРИМНИЦА – Двадесет пет година радио емисије „Из главе““

У Књажевско – српском театру вечерас ће јубилеј – 25 година радио емисије „Из главе“, обележити Мирослав Милетић – Мића Турчин. О слободи говора, потреби да се мишљење јавно искаже и цени којом се та слобода плаћа, за наш радио говори наш колега, Мића Турчин.