ЗАШТО СЕ КАЖЕ – Слатко је и славно за домовину мрети

У данашњој рубрици „Зашто се каже?” коју реализујемо по избору текстова Владете Јанковића из књиге „Античке изреке” у издању „Лагуне” данас говоримо о појму, односно, зашто се каже – Слатко је и славно за домовину мрети.

ГОСТОПРИМНИЦА – Први имуни одговор седам дана након примања друге дозе вакцине против коронавируса

Како протиче шести дан масовне имунизације Крагујевчана против Ковида 19, има ли гужви у Хали „Гордана Гоца Богојевић“, који је просек година наших суграђана који су заинтересовани за примање вакцине, постоје ли пацијенти који не прођу лекарски преглед и не приме вакцину, које вакцине су на располагању Крагујевчанима у овом тренутку и колико траје процес заштићености од корона вируса након примања вакцине, сазнајемо у разговору са др Александром Видић, координаторком за масовну вакцинацију у Хали „Гордана Гоца Богојевић“ у Великом парку у Крагујевцу.

ГОСТОПРИМНИЦА – Обележавање Међународног дана сећања на жртве Холокауста

Трећу годину заредом, Спомен-парк Крагујевачки октобар и Музеј „21.октобар“ са својим партнерима, организују посебан програм посвећен Међународном дану сећања на жртве Холокауста. Шта све пчини програм који почиње сутра, 26.јануара, у 11 сати, када почиње пренос преко званичне Facebook странице музеја, сазнајемо из разговора са Марком Терзићем, аутором програма и вишим кустосом при музеју „21.октобар“.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – Црквени дневник за 25.јануар 2021. год.

Српска православна црква данас слави икону Млекопитатељницу, па почетак данашње емисије посвећујемо овој икони. Следе вести из епархије шумадијске, архиепископије, помесних цркава и других верујућих заједница.

КОМУНАЛНО ЋОШЕ- Сервисне информације за 25.јануар 2021.год.

У Крагујевцу данас нема искључења струје, али има хаваријских искључења воде.

ОРТОДОКС КУЛТ – Културни водич

У данашњем „Ортодокс култу“ представљамо вам 7 романа који су ушли у најужи избор за 67. лауреата за најпрестижнију књижевну награду на овим просторима, Нинову награду. Преносимо вам и вест да је глумац Књажевско – српског театра, Никола Милојевић, освојио награду за песничко остварење „Ђурђевдански венчић“, а са Милојевићем разговара наш колега Зоран Мишић. Део емисије посвећујемо и недавно преминулој глумици Мири Фурлан која је отварила незаборавне улоге у „Лепота порока“, „У раљама живота“ и „Отац на службеном путу“.

ГОСТОПРИМНИЦА – Песничка награда „Абрашевића” глумцу Николи Милојевићу

Почетком недеље у Центру за неговање традиционалне културе „Абрашевић” глумцу Николи Милојевићу уручена је награда за песничко остварење „Ђурђевдански венчић”. Милојевић, поред свог основног занимања, глумачке професије већ годинама успешно пише драмске текстове (за шта је и награђиван) и о чему смо већ говорили у емисијама Радија „Златоусти”. У данашњој „Гостопримници” Милојевић ће нам се представити и као песник и прочитати своју награђену песму.
У току су пробе комада „Генерали или сродство по оружју” у којем наш данашњи гост глумац Никола Милојевић тумачи једну од две главне улоге, ролу српског генерала Његована. Такође, са својим колегом Чедомиром Штајном као и другим крагујевачким глумцима Милојевић учествује у снимању филма Гордана Матића о суђењу за убиство краља Александра у Марсељу.
И глумац Чедомир Штајн део је поделе Пекићевог комада у нашем Театру где тумачи лик немачког официра. И Штајн је ангажован на снимању филма о атентату на краља Александра Карађорђевића и суђењу његовим актерима који наши гости снмају на локацијама у Панчеву па у данашњој „Гостопримници” и он износ своје утиске о ова два сценско-филмска пројекта.

ГОСТОПРИМНИЦА – Вакцинација у Хали парк

Као што смо вас извештавали у емисијама Радија „Златоусти” у току је масовна вакцинација наших суграђана која се већ неколико дана обавља у спортској Хали парк. Чули сте на почетку прилога како преко разгласа прозивају Крагујевчане који се вакцинишу а у данашњој „Гостопримнци” послушајте краћи разговор са Милијаном Радојевић, главном сестром Дома здравља о томе како вакцинација протиче али и мини анкету са нашим, махом старијим суграђанима који су се управо јуче вакцинисали.

Емисије

Prodajni centar