Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА- „Мали принц в 2.024“ најбоља представа на 66. издању „Мајских игара“ вечерас пред крагујевачком публиком у Позоришту за децу и младе

Чланови Драмског студија „Петар Пан“ у Позоришту за децу и младе у четвртак, 23. маја, изводе своје две представе: „Снежана и шест патуљака“, у термину од 17.30 и награђену представу „Мали принц в 2.024“ у 19.30.

„Представа драмског студија „Петар Пан“ из Крагујевца „Мали принц в 2.024“ проглашена је за најбољу у дечјој конкуренцији на „Мајским играма“ – највећем и најстаријем међународном фестивалу сценског стваралаштва деце и младих у Србији који је 66. пут одржан од 13. до 17. маја у Градском позоришту Бечеј. Представа је освојила награду „Златни паж“, и по одлуци стручног и дечијег жирија.“, вест је која је одјекнула у свим крагујевачким медијима.

Ипак, у Драмском студију „Петар Пан“ више се говорило о речима које су им упућене са округлог стола Мајских игара, но о самој награди. Да са сваке представе треба изаћи промењен и бар мало бољи покушавају да постигну сваком својом радионицом, но и бројним представама.

Иако је повод доласка био овогодишњи „Златни паж“ који је стигао у Крагујевац захваљујући Драмском студију „Петар Пан“, о деци, раду и театру, данас говоримо са Тањом Лукић и Петром Лукићем:

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – Црквени дневник за 23. мај 2024. године

У данашњем црквеном дневнику слушаћете:

– СПЦ слави Светог апостола Симона Зилота и Преподобну Исидору
– Поводом гласања за резолуцију о Сребреници данас у подне звониће звона на свим православним храмовима
– Честице моштију св. Аве Јустина дароване народу Кипра и Грчке

ГОСТОПРИМНИЦА – 200 година од рођења епископа Вићентија Красојевића, духовника и задужбинара

Ове године обележава се 200 година од рођења епископа Вићентија Красојевића, духовника и задужбинара, знамените личности Шумадије. У склопу обележавања јубилеја планиран је низ активности међу којима је и музејска изложба о његовом животу и задужбини. Отварање изложбе је 24.маја, у 19.30 у Народном музеју Шумадије, а о детаљима разговарамо са Јевђом Јевђевићем, управитељем Задужбине и рођаком владике Вићентија Красојевића.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ 22. 5. 2024.

Данас када Црква прославља и празнује: Пренос моштију светог оца Николаја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Литургију у манастиру Драча са почетком у 9 сати поводом славе манастира.

У уторак, 21. маја 2024. године, када Црква прославља Светог апостола Јована Богослова и Светог свештеномученика Недељка Раковачког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона, у крагујевачком насељу Станово.

ГОСТОПРИМНИЦА – Хуманитарно ходочашће Душана Ђурића – седми дан

Из захвалности Пресветој Богородици која му је испунила жељу и ради помоћи болесној девојчици Викторији Стојановић из Крагујевца (хуманитарсни смс број: садржај 13 на број 3051), крагујевачки спортски радник Душан Ђурић Ћуре одлучио се на ходочаснички ход од манастира Драче до манастира Хиландара дуг 750 километра. Као и свакога дана, Душан Ђурић Ћуре се са свог ходочашћа укључује телефонски у програм радија Златоусти. На празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, у подне, позивом смо га затекли на пар километра од манастира Прохор Пчињски:

ГОСТОПРИМНИЦА- СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ ЈОВАН БОГОСЛОВ- СЛАВА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Универзитет у Крагујевцу обележава данас своју славу, Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, као и 48 година од оснивања.
Након резања славског колача, свечана академија посвећена Дану Универзитета одржава се у Свечаној сали Ректората, од 12 сати.
У оквиру свечане академије биће додељене годишње награде наставном и научноистраживачком особљу за изузетне резултате у научноистраживачком, односно уметничком раду, постигнуте на Универзитету у Крагујевцу, и то:

I у пољу медицинских наука:
др Слободану Јанковићу, редовном професору Факултета медицинских наука
у Крагујевцу;
II у пољу друштвено-хуманистичких наука:
др Марку Славковићу, ванредном професору Економског факултета у Крагујевцу;
III у пољу природно-математичких наука:
др Славку Раденковићу, ванредном професору Природно-математичког факултета у
Крагујевцу;
IV у пољу уметности:
мр Владимиру Благојевићу, редовном професору Филолошко-уметничког факултета у
Крагујевцу;

За научноистраживачко особље:
др Јелени Катанић Станковић, вишем научном сараднику у Институту за информационе
технологије у Крагујевцу.

Пред сам почетак свечане академије, у програм радија Златоусти укључио се ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић:

ГОСТОПРИМНИЦА – Викенд у Књижевној зони и на Сајму књига

Какви нас програми очекују данас и сутра, делом и прекосутра на Тргу војводе Путника и у другим просторима где се одвијају паралелно Сајам књига и Књижевна зона. Више о томе чули смо од Радета Грујића заменика директора у Издавачкој кући „Кораци“.