Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА – Викенд у Књижевној зони и на Сајму књига

Какви нас програми очекују данас и сутра, делом и прекосутра на Тргу војводе Путника и у другим просторима где се одвијају паралелно Сајам књига и Књижевна зона. Више о томе чули смо од Радета Грујића заменика директора у Издавачкој кући „Кораци“.

ГОСТОПРИМНИЦА – Ноћ музеја у Народном музеју

Сви изложбени простори Народног музеја биће отворени у Европској Ноћи музеја 18. маја, каже Жарко Заграђанин документариста у Народном музеју. Посетиоци ће моћи да обиђу Амиџин конак, Галерију Народног музеја са две изложбе, Конак кнеза Михаила, Мали ликовни салон, Кућу проте Милоја Барјактаревића, а нова изложба биће премијерно представљена у Легату Коке Јанковића.

ГОСТОПРИМНИЦА – Међународни дан фасцинације биљкама

У оквиру међународне манифестације Дан фасцинације биљкама Ботаничка башта при Природно-математичком факултету одржаће сутра предавање на тему шта је фасцинантно у биљном свету у 10 сати. Више о томе сазнали смо од професорке др Маријане Косанић, управнице Ботаничке баште.

ГОСТОПРИМНИЦА – Хуманитарно ходочашће Душана Ђурића – трећи дан

Из захвалности Пресветој Богородици која му је испунила жељу, и ради помоћи болесној девојчици Викторији крагујевачки спортски радник Душан Ђурић Ћуре одлучио се на ходочаснички ход од манастира Драче до манастира Хиландара дуг 750 километра. У току је трећи дан хода. После кратког одмора у манастиру Ђунис пут се наставља ка Нишу. Питали смо Душана Ђурића како је, и шта су му до сада биле препреке.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – 17. маја 2024.

У данашњој емисији чућете: Чланови Светог архијерејског сабора на свечаном ручку код Престолонаследника Александра. Митрополију цетињску посетио митрополит санкт-петербуршки. Прикупљање хуманитарне помоћи у овој Митрополији у част умрлог свештеника. Одржана панел дискусија Мисионарског одељења АЕМ.

ГОСТОПРИМНИЦА – Ноћ музеја у Спомен парку

Хоће ли или неће бити Ноћи музеја у Крагујевцу у суботу 18. маја? Хоће, одговара нам директорка Спомен парка, бар што се тиче ове установе која је приредила два догађаја /изложбе у Музеју „21. октобар“ и Галерији „Мостови Балкана“.

ГОСТОПРИМНИЦА – Отворена изложба фотографија о старом Крагујевцу

Крагујевачки мајстор фотографије Предраг Михајловић Циле приредио је изложбу старих фотографија Крагујевца својих колега од Анастаса Јовановића до Аугуст Чернеа. Изложба је отворена у бившој згради Суда, а осим аутора говорили су и историчар Предраг Илић, као и градска већница за културу Ана Петровић Јелић.

ГОСТОПРИМНИЦА – Владимир Перић и Мухарем Баздуљ на отварању Сајма књига и Књижевне зоне

Синоћ су званично отворени овогодишњи крагујевачки Сајам књига, додуше са малим бројем излагача (свега пет), као и Књижевна зона. Осим званичника говорили су и крагујевачки књижевник Владимир Перић као и Мухарем Баздуљ који је свечано отворио овогодишњи Сајам. Ево шта смо ми забележили: