Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је данас, 2. октобра 2023. године, на празник Преноса моштију Светог Иринеја епископа бачког исповедника вере и светих мученика бачких, у храму Светог Вазнесења Господњег у Суботици са великим бројем Архијереја, служио свету Литургију поводом прослављања Патрона Епархије бачке. У беседи по читању Светог Јеванђеља Патријарх је истакао да смо „позвани увек да сведочимо истину и никада не можемо рећи да је неправда – правда“ и поучио да не само речима, већ својим животом, подвигом и врлином смо „дужни да посведочимо истину, правду, лепоту, радост – Христа“ и истовремено се молимо за читав свет. По завршетку Свете Литургије, заслужним појединцима и институцијама су додељена висока одликовања Српске Православне Цркве, а слово благодарности је на крају произнео и Преосвећени Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј.

Његовој Светости саслуживали су Високопреосвећени Митрополит будимпештански и мађарски г. Иларион из Руске Православне Цркве и Њихова Преосвештенства Епископи сремски Василије, будимски Лукијан, банатски Никанор, новосадски и бачки др Иринеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, крушевачки др Давид, осечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј и мохачки Дамаскин из СПЦ, као и умировљени Епископи Георгије и Филарет, бројно свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

За заслуге на пољу делатне љубави према својој Светој Цркви Православној, Орден Светога Саве другог степена додељен је Српском културном центру „Свети Сава“ из Суботице, а исто одликовање понео је и г. Милан Мародић, вишедецнијски председник ове институције.

Орден Светога Саве другог степена додељен је г. Александру Шипошу из Александрова, као признање за дугогодишњу помоћ у изградњи храма св. Нектарија егинског у Суботици.

Орден Светога Саве другог степена додељен је и г. Саши Спреми за дугогодишњу помоћ у изградњи храма св. Стефана на Келебији.

Ордени Светога Саве другог степена додељени су и господи Милану Бабићу и Ђорђу Мркићу из Ветерника за велику помоћ у изградњи и украшавању храма св. Симеона Мироточивог у Ветернику.

Архијерејска грамата признања додељена је и г. Предрагу Петричевићу и г. Војину Ђорђевићу из Суботице „за оданост светој православној вери и љубав према светој православној Цркви на делу показану кроз помоћ и допринос у духу задужбинарских и добротворних традиција у српском народу“.

На крају је слово благодарности Господу, Његовој Светости, Архијерејима и свима сабранима произнео и домаћин, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј, који је честитајући данашњи празник, подсетио да су и св. Епископи Иринеј и свети мученици бачки посведоличи веру и „дали нама пример верности, оне коју смо дужни Христу, Који је ради нас био послушан Оцу Свом Небеском до смрти, и то до смрти на крсту“.