Крагујевачки књижевник Александар Б. Лаковић добитник је награде „Љубомир П. Ненадовић” за књигу „Хиландар и Света Гора, између мита и историје”, у издању Центра за културу „Градац” и саиздаваштву издавачке куће „Духовни луг” из Крагујевца..
Жири за доделу награде за најбољу путописну књигу на српском језику, у саставу проф. др Радивоје Микић, проф. др Михајло Пантић и Владимир Шекуларац, једногласно је донео одлуку да признање „Љубомир П. Ненадовић” за сезону 2018/19. додели писцу Александру Б. Лаковићу.
Како се истиче у образложењу жирија: „укрштајући историјске слике из најповлашћенијег и најзначајнијег места српске духовне традиције са проживљеним, непосредним, лирски осенченим доживљајима и сведочењима, Лаковић је у својој књизи сачинио нарочит путописно-историјско-поетски амалгам достојан захтевне и обавезујуће теме, и тиме заслужено продужио узорни низ досадашњих добитника награде „Љубомир П. Ненадовић’”.
Манифестацију „Љубини дани” установила је ваљевска Матична библиотека „Љубомир Ненадовић” 2014. године а саствани део ове смотре је и истоимена награда за најбољи путопис на српском језику објављен у претходној години.
Манифестација, која је с правом названа и Празник путописа одржава се сваке године и започиње доделом Награде, која се лауреату додељује сутра, у петак, 13. септембра у порти црке у Бранковини код Ваљева, родном месту писца, песника, путописца и дипломате Љубомира Ненадовића.
У данашњој „Гостопримници” са Александром Лаковићем разговарамо о значају које ово престижно литерарно признање има за њега као ствараоца, о необичном (или данас код нас и свакодневном) путешествију које је имала његова књига у рукопису о Хиландару и Светој гори али се и подсећамо других лауреата ове награде као и самог, пре свега, путописног опуса славниг Чика Љубе – Лубомира Ненадовића.