Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА- ДАНАС ПОЧИЊЕ ТРАДИЦИЈА ФЕСТ

За све генерације љубитеља квалитетне музике припремљен је богат програм трећег по реду Традиција феста, који почиње данас, у организацији ЦЗНТК Абрашевић, ГТО Крагујевац и Дома омладине под покровитељством града Крагујевца. О програму овогодишњег издања Традиција феста говоримо са Марком Лазовићем, директором ЦЗНТК Абрашевић:

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ 12. ЈУН 2024.

у данашњем издању преносимо:

Дана 11. јуна 2024. године у свечаној сали крагујевачке богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу одржана је свечана додела диплома свршеним богословима генерације 2019/2024.
Ученицима се обратио ректор богословије протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, и честитавши им успешно завршено школовање изразио је веру и поверење у плодове њиховог будућег рада. У име Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија присутне је поздравио и благословио изасланик Светог архијерејског Синода Српске православне цркве јереј проф. др Србољуб Убипариповић, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, а потом поделио сведочанства и дипломе за одличан успех и залагање за благолепије богослужења.
За петогодишњи марљив и узоран рад ученик Василије Станисављевић понео је титулу Ђака генерације.
На крају се ученик Ђорђе Јанковић у име генерацује захвалио оцу ректору и професорима за поштовање и посвећеност којом су их образовали и васпитавали, те оцу Србољубу Убипариповићу за благослове и молитве којима их је окрепљивао током матуре. Истакнуто место у беседи матуранта Јанковића биле су речи захвалности разредном старешини оцу Јовану (Прокину) за сву љубав и бригу пружену у протеклим годинама;

ОБЈАВЉУЈЕМО ПОЗИВ УЧЕНИЦИМА КОЈИ ЗАВРШАВАЈУ ОСНОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА УПИС У БОГОСЛОВИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ;

У уторак, шести по Васкрсу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма;

ГОСТОПРИМНИЦА- ПОЧЕЛА СЕЗОНА СВИРКИ НА ТРГУ ОМЛАДИНЕ

Вечерас од 19 сати, на Тргу Омладине, Крагујевчани ће моћи да уживају уз музику Иве Пауновић и Аце Пејчића. Сутра, на истом месту, наступа Рокинџер, те ће звуке џеза заменити звуци рок музике. И у наставку недеље у Дому Омладине најављују музичка окупљања, а Крагујевчани 21. јуна на Тргу Радомира Путника очекују Летњу синфонију. На ову тему говоримо са Кристијаном Клачаром из Дома Омладине:

ГОСТОПРИМНИЦА- „ОНИ СУ ХЕРОЈИ 2024“

Делегација Европске уније у Србији већ четврту годину заредом организује конкурс „Они су хероји“ и сваки пут имамо прилику да чујемо неке нове инспиративне приче.
Грађани из многих градова су подржали иницијативу указујући на своје суграђане, пријатеље и чланове породице који несебично делају у својој заједници, како би је учинили бољом и срећнијом. За мање од две недеље, гласало је више од 40.000 људи. На основу њихових гласова и оцена жирија, одабрано је 10 хероина и хероја који нису познати широј јавности, а својим делима су утицали на промене у својим срединама.
О свакодневним херојима и јунацима свакодневнице које је препознала локална заједница, данас говоримо са Ангелином Ивановић из Београдске отворене школе:

ГОСТОПРИМНИЦА- ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВРАНИЋУ

У недељу 9. јуна 2024. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму светих четрдесет севастијски мученика у Вранићу и том приликом осветио цркву брвнару која је стара два века и која је недавно комплетно реновирана.

Епископу су саслуживали: протојереји-ставрофори Миладин Михајловић и Видо Милић, протојереј Мирослав Ратковић, протонамесник Дарко Павловић, протођакон Иван Гашић, ђакони Стеван Илић и Марко Поповић, као и чтецеви Милан Михајловић и Павле Гашић.

Благољепију богослужења допринели су и Србски православни појци који су песмом увеличали ово духовно сабрање.

После трократног опхода око храма Епископ Јован је положио у часну трпезу мошти светих сурдулички мученика и том приликом истакао значај овог момента.

По освећењу храма у трему испред цркве Епископ је служио Свету Архијерејску Лирургију. На малом входу Владика Јован је одликовао надлежног свештеника вранићког Дарка Павловића достојанством протонамесника. Новоодликованом свештенику Владика је кроз своју поуку истакао следеће речи:

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – 11. јуна 2024.

У данашњој емисији чућете:

У недељу освећење Храма Светих новомученика крагујевачких у Шумарицама. Владика Јован служи на Спасовдан у храму Вазнесења Господњег у Ђуриселу. Како је прошло прво Спасовданско вече у Београду. Најаве за догађаје у Митрополији црногорско-приморској и Епархији бачкој.