Међународни жири 21. Салона антиратне карикатуре, којим је председавао ирански карикатуриста, Масуд Шоја Табатабаи саопштио је резултате овогодишњег конкурса. Гран при „Весник мира“ и новчана награда од 1 500 евра, коју дарује Међународна асоцијација градова „Весника мира“ припала је Божу Стефановићу из Сарајева.

Прву награду у износу од 1.000 евра и Златну плакету, које додељује покровитељ Салона, Град Крагујевац освојио је Никола Костандиновић, карикатуриста из Београда. Друга награда од 800 евра и Сребрна плакета припали су Правиту Монгколнокуту са Тајланда, а трећу награду од 500 евра и Бронзану плакету добиће Марзеј Камизах из Ирана.

Награду градоначелника Бидгошча из Пољске, града пријатеља Крагујевца и партнера Салона жири је доделио Мухамеду Ђерлеку из Србије, награду града Инголштата из Немачке Хикмету Чилу из Турске, града Биелско-Биала – Алирези Пакделу из Ирана, града Сирена – Сергеју Семендјаеву из Украјине, града Питештија из Румуније добија Рамиро Зардојај са Кубе а града Карара – Хосеин Солонки из Ирана.

Дипломе Салона освојили су: Зоран Петровић из Немачке, Чемил Шафитур из Турске, Павел Матушка из Чешке, Владимир Семеренко из Русије и Горан Челичанин из Србије.

На конкурс 21. Салона антиратне карикатуре пристигло је 987 радова од 469 аутора из 47 држава са свих континената.

Изложба одабраних радова 21. Салона биће отворена 1. октобра 2021. године, у галерији Музеја „21. октобар“, а свечано проглашење победника и уручивање награда обавиће се традиционално 20. октобра у оквиру манифестације „Бдење“.

На тему овогодишњег Салона антиратне карикатуре разговарамо са Миодрагом Стојиловићем, председником Савета овог Салона.