Поводом 17. новембра, светског Дана превремено рођене деце, који ће ове године бити обележен у складу са мерама за спречавање ширења корона вируса, Удружење родитеља превремено рођене деце Србије “Мали Див” позива родитеље да и у новонасталим околностима пандемије ЦОВИД -19, искористе законско право на пасивну имунизацију, тј. сезонску вакцинацију, деце против инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом (РСВ), које су током касне јесени и зимског периода веома присутне на нашем поднебљу.

О томе како Мали Дивови живе у Републици Србији и пред каквим су изазовима њихови родитељи, данас говоримо са Вером Бикицки Ивезић, председницом удружења „Мали Див“:

Крст на улазу у Крагујевац биће осветљен љубичастом бојом.
На тај начин Крагујевац се и ове године прикључује глобалној кампањи, која се обележава широм света у циљу подизања свести о проблему превременог рађања.
У свету се, око 15 милиона деце сваке године роди пре термина. У Србији је то више од 4.000 беба годишње, односно 11 свакога дана. Будући да се рађају незреле, овим бебама је неопходна подршка специфицних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника.

Како за радио Златоусти говори председница удружења „Мали Див“, до следећег разговора би пожелела да се промени број инкубатора и техничка опремљеност неонаталних одељења у нашој земљи.

Поводом Светског дана превремено рођене деце УНИЦЕФ у Србији покреће велику хуманитарну кампању под слоганом „Тако мали да би у срце стали“ којом позива све грађане и фирме да подрже модернизацију одељења неонаталне интензивне неге у Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду. Кампања траје од 16. новембра 2020. до 7. јануара 2021. године.

У том периоду грађани и фирме могу да донирају путем овог ЛИНК-а.
https://donacije.unicef.rs/kampanja/tako-mali-da-bi-u-srce-stali