У складу са најновијим развојем епидемиолошке ситуације и потребама здравствених установа, УНИЦЕФ је испоручио 20 протокомера и четири неонатолошка респиратора Клиничким центрима у Нишу и Крагујевцу. Током недеље, УНИЦЕФ ће донирати и додатне респираторе за неонатологију: три Институту за неонатологију и по један Институту за мајку и дете, Универзитетској дечијој клиници Тиршова и Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине. Поред тога, биће испоручено и додатних 30 протокомера здравственим установама у Београду.

Кисеонички протокомери су се, заједно са освеживачима ваздуха, показали као најнеопходнији у лечењу великог броја пацијената оболелих од вируса корона. Намењени су за допремање кисеоника из централног довода. Док најугроженији пацијенти добијају подршку помоћу респиратора, за лакше случајеве пацијената протокомер је основна кисеоничка потпора.

Респиратори за неонатологију који су предвиђени за примену механичке вентилационе потпоре код новорођенчади су такође изузетно важни. Представљају најновији модел респиратора намењен превремено рођеним бебама, а Србија је прва земља из региона која их је добила.

„Вирус ЦОВИД-19 нажалост може да угрози сваког – децу, труднице, младе, старије особе… УНИЦЕФ свакодневно прати и правовремено одговара на растуће потребе здравственог система да се избори са изазовима са којима се суочава. Уз снажну подршку и донације корпоративног сектора и грађана, обезбедили смо значајну медицинску опрему, и допринели да услови у којима здравствени радници лече животно угрожене пацијенте буду још квалитетнији. Тренутно сви улажемо највеће напоре у лечење инфицираних и сузбијање епидемије, али не смемо заборавити да је многим мајкама и деци, посебно превремено рођеној и болесној новорођенчади, интензивна подршка здравственог система потребна свакодневно, без обзира на кризу. Набавили смо и 10 неонатолошких респиратора за шест болница које се брину о најтежима малим пацијентима. Четири се данас донирају за неонатолошка одељења у КЦ Ниш и КЦ Крагујевац чиме ће најугроженија новорођенчад из региона западне, централне и југоисточне Србије добити шансу за боље лечење и живот“, изјавила је Јелена Зајегановић, менаџерка Програма за здравље и развој деце у УНИЦЕФ-у.
Има ли повратних реакција из КЦ Крагујевац, колико је донирана опрема „убачена“ у службу, о томе како УНИЦЕФ функционише у доба короне, говорили смо са Јеленом Загејановић и на 90.5 МГХ: